Forskel mellem versioner af "Hårnål formet som sølvpil"

Fra Min Jyske Slægt
Skift til: navigering, søgning
Linje 9: Linje 9:
  
  
Hvornår skeen er kommet i familiens eje er uvist, men Kirsten Enevoldsdatter  ('''KED''') har sammen med sin mand nr. 2 Hans Sørensen ('''HSS''') ladet indgravere deres initaler i 1777, 2 år efter at de er blevet gift. De boede i Skævlund i Rårup Sogn.<br/>Herefter er skeen gået i arv til Kirsten Enevoldsdatters eneste datter [[Jens Jørgensen & Maren Jørgensdatter|Maren Jørgensdatter]] (1765-1842), som var fra hendes første ægteskab med Jørgen Jensen. Maren Jørgensdatter var gift med Jens Jørgensen, og de boede i Breth i Barrit Sogn.<br/>De næste initialer og årstal, der er indgraveret i skeen er '''RLSB''' og '''EJDB'''  i 1847. De står for Rasmus Laursen Breth og Ellen Jensdatter Breth. Ellen Jensdatter, der var yngste datter af Maren Jørgensdatter og Jens Jørgensen levede fra 1805 til 1877. Rasmus Laursen og Ellen Jensdatter fik ingen børn. Men Ellen Jensdatter var gudmor for søsteren [[Anders Madsen & Birthe Jensdatter|Birthe Jensdatter]]s datter [[Jens Hansen Juul & Maren Andersdatter|Maren Andersdatter]], der blev døbt i Rårup kirke i 1828. Derfor har Ellen Jensdatter givet skeen videre til niecen og guddatteren Maren Andersdatter i Rårup, og derfra er den kommet til hendes datter [[Hans Jørgen Hansen & Birte Marie Jensen|Birte Marie Jensen]] (1862-1943), som i 1898 købte sit barndomshjem, men på det tidspunkt havde boet hjemme siden moderens død i 1880. Birte Marie Jensen har ladet sine initialer '''BMJ''' indgravere i skeen i 1895.<br/>Birte Marie Jensen efterlod sig kun en søn [[Jens Juul Hansen & Johanne Birgitte Nielsen|Jens Juul Hansen]] (1903-1980), og via hans datter Gerda Juul Hansen (1931-2014), gift Kristensen, er skeen nu hos en af hendes efterkommere, som er tip-tip-tip-tip oldebarn af Kirsten Enevoldsdatter.
+
Det er uvidst, hvornår Johanne fik smykket forærende. Hun kan have fået det af sin Mor, Louise Nielsen, som var elev på Vrigsted Højskole omkring 1896-97. Vrigsted Højskole blev oprettet i 1866 af grundtvigske bønder på egnen og med Lorens Maltesen som forstander. Det var han også, da Louise Nielsen var elev, idet han aftrådte i 1902.  
 +
Louises kommende mand Christian Nielsen var elev på skolen i vinteren 1896-97, og eftersom skolen fra 1888 havde haft fælleskole for både karle og piger, har de utvivlsom været på skolen samtidig, så spiren til deres kærlighed opstod her.
 +
 
  
 
Se også Den Store Danske: [https://denstoredanske.lex.dk/grundtvigianisme Grundtvigianisme].
 
Se også Den Store Danske: [https://denstoredanske.lex.dk/grundtvigianisme Grundtvigianisme].

Versionen fra 15. apr 2022, 09:19

Smykke1 .jpg


Johanne Birgitte Juul Hansen, f. Nielsen 1904 i As Sogn, har efterladt sig et hårsmykke, som endnu er i familiens eje.

Hårnålen er formet som en sølvpil, og i perioden ca. 1870 til 1920 brugte piger smykket til at vise, at de var grundtvigianere og sandsynligvis havde været elev på en højskole, der var grundlagt af folk, der sympatiserede med den grundtvigske bevægelse.



Det er uvidst, hvornår Johanne fik smykket forærende. Hun kan have fået det af sin Mor, Louise Nielsen, som var elev på Vrigsted Højskole omkring 1896-97. Vrigsted Højskole blev oprettet i 1866 af grundtvigske bønder på egnen og med Lorens Maltesen som forstander. Det var han også, da Louise Nielsen var elev, idet han aftrådte i 1902. Louises kommende mand Christian Nielsen var elev på skolen i vinteren 1896-97, og eftersom skolen fra 1888 havde haft fælleskole for både karle og piger, har de utvivlsom været på skolen samtidig, så spiren til deres kærlighed opstod her.


Se også Den Store Danske: Grundtvigianisme.